Преборих се с къртиците веднъж завинаги!

От няколко години насам и аз вече съм в клуба на дребните земеделци. Това всъщност звучи доста преувеличено, тъй като цялото земеделие, с което се занимавам, е малкият заден двор на село, в което съм засадил картофи и моркови.

Малко, но с много проблеми. Най-сериозният от тях са къртиците. Какво ли не опитвах, включително и всякакви химически вещества, но ефектът беше нулев. Най-после излязох победител в борбата с къртиците, като си взех един елементарен комплект против подземни гризачи. Ползвам го от четири месеца и нито един от картофите ми не е пострадал под земята през този период.

Преди да си купя този комплект използвах един капан против къртици с шипове. Действаше добре, но се отказах от него, тъй като убиваше гризачите по доста варварски начин. Освен това, ми отнемаше немалко време да го почистя и поставя отново.

Комплектът за борба с къртици се оказа доста по-хуманно решение. Той се състои от уред, който се поставя под земята и излъчва вибрации, които прогонват къртиците, а и всякакви други гризачи. Ефективен е и срещу змии. Вибрациите се получават чрез мотор, вграден в уреда, който се захранва от батерии. Единственото ми усилие се изразяваше в поставянето на апарата в почвата, оттогава не съм се занимавал с него.

Един такъв апарат е напълно достатъчен за моя малък двор, като, разбира се, за по-големи площи се препоръчват няколко уреда. Батериите издържат от четири месеца до половин година, като в моя случай вес още не се е наложило да ги сменя. Всъщност, разбрах, че алтернативата на тези батерии е някакъв вид соларно захранване, което бих могъл да използвам, ако пасне на апарата. По този начин борбата ми с къртиците ще стане още по-лесна и с нулеви усилия.

Вече препоръчах този комплект на един мой съсед на село, който първоначално не вярваше и все още се мъчи с разни отрови. Като му показах как работи, веднага поиска и той да си вземе. На всичкото отгоре цената на един цял комплект за борба с къртици е изключително ниска – около 50 лева!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *